Amfibieoverzet 2023

Woensdag 12 april 2023

Ook dit jaar kunnen we spreken van een heel bijzondere paddenoverzet (en eigenlijk moet ik amfibieƫnoverzet zeggen, want er zijn ook kikkers en salamanders die in deze periode naar hun voortplantingspoel trekken). De trek loopt normaal van half februari tot eind maart.

Door het zachte weer tijdens het jaareinde kregen we - toch zeker voor salamanders - al een eerste voorwacht. Padden werden op dat tijdstip op slechts een handvol plaatsen gemeld. De weken erna kregen we winters weer en lage temperaturen en bleven de amfibieƫn in hun winterverblijf, veilig onder takken en bladeren of ingegraven in de modder.

Begin februari werden dankzij de inspanningen van Pro Natura en de Gemeente Oosterzele de schermen geplaatst en ook onze vrijwilligers stonden in de startblokken.

Door de zachtere temperaturen kregen we een eerste (kleine) piek in de tweede helft van februari, waarna het naar eind februari/begin maart opnieuw kouder werd en de trek stil viel.

De weken erna werd het zachter en kwam de trek eindelijk goed op gang. Onze absolute top avond was 13 maart met zachte temperaturen, geen wind en regenachtig. Ideaal weertje om 500 padden veilig naar de overkant te brengen. Ook de tweede helft van maart ging de trek door; eind maart werden terugkerende padden (die van hun voortplantingspoel naar hun zomerverblijfplaats trekken) gesignaleerd, wat het einde van de trek aankondigt, en werden de schermen afgebroken.

Het was een matig goed jaar met in totaal (de 3 overzetplaatsen samen) 1696 padden, 68 kikkers en 13 salamanders.

Een welgemeende dankjewel aan iedereen die voor en achter de schermen hieraan heeft meegewerkt!