12.000 jaar Bos t’Ename

Dinsdag 21 februari 2023

Bos t’Ename onderscheidt zich van alle andere bossen in de Lage Landen door de veelheid aan kennis die erover is vergaard. Duizenden jaren geschiedenis liggen hier op de bodem en worden bovengespit. Bijna veertig jaar intensief onderzoek brengt de biodiversiteit uit het verleden in kaart. Daarnaast hebben vele tientallen specialisten uit binnen- en buitenland en vrijwilligers zich ingezet om de actuele biodiversiteit met zo’n 15 à 19.000 soorten in kaart te brengen.

Guido Tack is een geboren verteller. Hij laat ons mee genieten van zijn levenswerk, het fenomenaal boek ’12.000 jaar Bos t’ Ename’. Je denkt dat je weet wat er in zal staan: Vroeger was er heel veel bos, nu is er bijna niks meer over. Dat blijkt niet te kloppen.

Er zijn uiteraard momenten waarop er massa’s bomen zijn gekapt. Eind 19de eeuw was het bos zelfs zo goed als volledig gerooid en verpacht als landbouwgrond, zodat de keuterboerkes uit de buurt konden overleven in tijden van hongersnood.

Maar hoe kan het dan dat er vandaag nog altijd een bos van meer dan 100 hectare staat dat zogezegd 12.000 jaar oud is? En dat qua biodiversiteit in Vlaanderen zijn gelijke niet kent. Guido Tack maakt het allemaal duidelijk!

Een organisatie van Natuurpunt Oosterzele en Natuurpunt Boven-Schelde in samenwerking met Bibliotheek Oosterzele en Forest & Nature Lab UGent

Praktisch

Afspraak: Dinsdag 21 februari om 20u in de bibliotheek (Stationstraat 13, Scheldewindeke).

Kostprijs: €5/pp voor leden van Natuurpunt, leden van de bibliotheek en studenten. €8/pp voor overige.

Inschrijven bij de bib via dit formulier is noodzakelijk.

Meer info via info@natuurpuntoosterzele.be.

Andere activiteiten

Kopje onder - zondag 28 april

Een leerrijke buitenactiviteit voor jong en oud!

Beheermoment Gondebeekvallei - zaterdag 25 mei

Zelf je handen uit de mouwen steken in het midden van de natuur! Of kom je liever gewoon eens een kijkje nemen?