Poelenfeestje

Zondag 2 oktober 2022

Welkom op het poelenfeestje in ons natuurgebied Gondebeek. In september gaat een graafmachine aan de slag in de Gondebeekvallei. Het Regionaal Landschap Schelde Durme zal er een nieuwe poel aanleggen in onze hooilanden. Het is de eerste terreinrealisatie van het Poelenplan Rodeland en dat willen we graag samen met jullie vieren!

Poelenplan Rodeland

Het Poelenplan Rodeland brengt de aanwezigheid in kaart van salamanders, kikkers en padden op het grondgebied van Gavere, Melle en Oosterzele. 30 bestaande poelen werden geïnventariseerd en er werden ook 30 bijkomende locaties aangeduid die geschikt zijn voor de aanleg van nieuwe poelen. Het Poelenplan Rodeland werd in 2021 opgemaakt door Natuurpunt Studie in opdracht van Provincie Oost-Vlaanderen. Samen met de betrokken eigenaars, de Regionale Landschappen, natuurverenigingen, lokale en Vlaamse overheden, wil de Provincie met dit plan een boost geven aan de biodiversiteit.

Hotspots voor biodiversiteit

Poelen zijn veelzijdig: ze dienen als leefgebied voor amfibieën en insecten zoals libellen, als groeiplaats voor water-, moeras- en oeverplanten, maar ook als drinkplaats voor vogels en zoogdieren. De nieuwe poel in de Meersstraat ligt in een netwerk van bestaande poelen waar de komende jaren nog meer poelen zullen worden aangelegd. Dit creëert goede kansen voor de uitbouw van een stabiele amfibieënpopulatie in de Gondebeekvallei.

Feestje bouwen: save the date

De eerste realisatie van het Poelenplan Rodeland verdient een poelenfeestje! Kom op zondag 2 oktober tegen 14u naar de Meersstraat in Gontrode. Je ontmoet er de Rodelandpartners die samengewerkt hebben om deze poel te realiseren en kan genieten van een lokaal hapje en drankje. Wie wil kan ook een kijkje nemen bij de andere poelen vlakbij en ontdekken wat daarin allemaal leeft. Of ga op verkenning in het natuurgebied Gondebeek met een ervaren gids van Natuurpunt Oosterzele. De activiteiten zijn ook op maat van families met jonge kinderen.

Praktisch

Afspraak: Van 14 tot 17u aan de Meersstraat in Gontrode, op de grens met Merelbeke waar de naam verandert in Neerstraat. Kom bij voorkeur met de fiets of te voet. Parkeren met de wagen doe je het best aan het station van Gontrode. Via een korte, bewegwijzerde wandeling doorheen het bos kom je vanzelf bij de nieuwe poel.

Kostprijs: Gratis voor iedereen

Om praktische redenen vragen we je komst vooraf aan te melden. Dat kan je doen door het invullen van het inschrijvingsformulier via deze link. Graag vóór vrijdag 30/9/2022. Zo kunnen we je ook makkelijk op de hoogte houden.

Volg het laatste nieuws op facebook.com/rodelandproject

Andere activiteiten

Beheermoment Gondebeekvallei - zaterdag 28 oktober

Zelf je handen uit de mouwen steken in het midden van de natuur! Of kom je liever gewoon eens een kijkje nemen?

Maak van onze natuur je erfgenaam - donderdag 09 november

Natuur is voor altijd. Een gezellige bijeenkomst met meer informatie over de mogelijkheid om Natuurpunt op te nemen in je testament.

Beheermoment Gondebeekvallei - zaterdag 25 november

Zelf je handen uit de mouwen steken in het midden van de natuur! Of kom je liever gewoon eens een kijkje nemen?