Opkomst van de Aziatische hoornaar

Vrijdag 31 mei 2019

Enkele jaren geleden werd een eerste Aziatische hoornaar gespot in Frankrijk. Ondertussen is het een ware invasie bij onze Franse buren. Ook in Vlaanderen kwamen vorige zomer de eerste meldingen binnen van Aziatische hoornaars. Door de zachte winter zullen wellicht veel hoornaarkoninginnen de kans hebben gekregen om te overleven. Er wordt dan ook verwacht dat ze komende zomer overal bij ons zullen opduiken. Maar wat betekent dat voor onze eigen solitaire bijen en honingbijen? Welke natuurlijke vijand heeft de Aziatische hoornaar en hoe onderscheiden we hem van onze inheemse Europese versie? Kunnen we iets doen om de invasie van deze exoot onder controle te houden?

Van 27 mei tot 2 juni 2019 is het “De week van de bij”. Een ideale week om samen te komen rond dit voor bijen zeer belangrijke thema! Karel Schoonvaere doctoreert aan de Universiteit Gent en is verbonden aan Honeybeevalley. Hij bestudeert de Aziatische hoornaar en komt ons graag het verhaal van dit bijzondere insect uit de doeken doen.

Praktisch

Afspraak om 20u in het IJzeren Hekken (Rooberg 38, Landskouter). Deelname is gratis voor leden van Natuurpunt. Niet-leden betalen 2 euro.

Andere activiteiten

Bezoek Balegro en Oeverzwaluwen - zaterdag 01 juni

Een woordje uitleg over de ontginning en de wonderlijke oeverzwaluwen die in de groeve verblijven.

Biotoopstudie Gondebeekvallei - zaterdag 08 juni

Tijd om de fauna en flora in de Gondebeekvallei te inventariseren. Welke soorten kan jij herkennen? Iedereen is welkom!

Werkdag Gondebeek - zaterdag 29 juni

Zelf je handen uit de mouwen steken in het midden van de natuur! Of kom je liever gewoon eens een kijkje nemen?