Jawadde een padde

Zondag 17 maart 2019

Vanaf februari, wanneer de temperaturen terug beginnen oplopen, tot ongeveer april, zijn onze vrijwilligers druk in de weer om amfibieën ‘over te zetten’. Maar wat is dat nu juist?

In het voorjaar ontwaken amfibieën uit hun winterslaap en trekken ze massaal naar beken en poelen om zich voort te planten. Tijdens hun tocht moeten ze vaak een straat of een weg oversteken en lopen de padden en kikkers een groot risico om overreden te worden. Met overzetacties helpt Natuurpunt de amfibieën om hun geboortepoel veilig te bereiken.

Ook in Oosterzele zijn er zo een aantal gevaarlijke oversteekplaatsten waar wij met een overzetactie de dieren veilig naar de overkant brengen. We nodigen je graag uit om eens een kijkje te komen nemen. Tijdens de activiteit help je de padden, kikkers en salamanders te verzamelen en over te brengen naar de poel. Aan de hand van zoekkaarten leer je deze dieren te herkennen en vertellen we je over het belang van deze dieren en wat ze nodig hebben om te overleven. We sluiten af met een ontbijt uit het vuistje (koffiekoek met warme choco).

Iedereen, zeker ook gezinnen met jonge kinderen, van harte welkom!

Praktisch

Inschrijven is verplicht via Mathieu (mathieu@natuurpuntoosterzele.be). De activiteit start om 9u30 en gaat door in Landskouter. Na inschrijving wordt de exacte locatie en andere praktische afspraken doorgegeven.

Deelnamekost (mini-ontbijt inbegrepen): €3 pp. voor volwassenen en €2 pp. voor kinderen tot 12 jaar.

Andere activiteiten

Opkomst van de Aziatische hoornaar - vrijdag 31 mei

Karel Schoonvaere (UGent en Honeybeevalley) komt het verhaal van dit bijzondere insect uit de doeken doen.

Bezoek Balegro en Oeverzwaluwen - zaterdag 01 juni

Een woordje uitleg over de ontginning en de wonderlijke oeverzwaluwen die in de groeve verblijven.

Biotoopstudie Gondebeekvallei - zaterdag 08 juni

Tijd om de fauna en flora in de Gondebeekvallei te inventariseren. Welke soorten kan jij herkennen? Iedereen is welkom!